Vad är Feng shui?

Feng shui är en flertusenårig österländsk lära med syfte att skapa  livsmiljöer som stärker vår livsenergi. Platser som vi vistas i har en känsla, och känslan har en energi. Den energin påverkar oss och vårat mående. Du kan tex omge dig med stillastående energi från skåp och lådor som blivit bortglömda, negativ symbolisk energi av saker du inte längre tycker om eller orolig energi där många saker finns på för liten yta.
Mitt jobb som Feng shui konsult är att hjälpa dig att föra in den positiva energin i ditt liv.

Feng shui har som mål att skapa miljöer som känns inspirerande och som tillför harmoni och balans i vårt liv. Med hjälp av Feng shui blir vårt förhållningssätt till de saker som vi omger oss med mer medvetet. Den visar hur våra val kring inredning (placering av möbler, färger, former mm) kan påverka oss. Feng shui kan appliceras på  hem, trädgård och företag för att skapa mer av det goda livet.

 

De tre viktigaste verktygen inom Feng shui:

1. De fem elementen; trä, eld, jord, metall, vatten

Inom Feng shui finns det fem element, de används för att definiera energikvalité. De fem elementens energier hjälper oss att förstå vad i vår inredning påverkar oss aktiverande eller lugnande.
fem-elementen-stil1
Trä- och eldenergi skapar en aktiv känsla medans jord-, metall- och vattenenergi är lugnande. Elementen kännetecknas av olika färger, former och material. Om du t.ex omger dig med mycket vitt, grått och runda former har du överskott av metallelementets energi som hjälper oss att hitta fokus och koncentration. Blir det för mycket metallenergi kan vi känna oss otåliga, kräva exakta svar och ordning och reda. För att balansera upp metalliska miljöer kan gröna växter, vertikala linjer, träfärgade möbler och röda detaljer lätta upp stämningen och skapa känslan av balans.

Att medvetet använda sig av dessa energikvalitéer i inredning skapar dynamik och ger näring åt vårt inre. Att bli medveten över elementenergiernas påverkan på rummets atmosfär, hjälper dig att skapa den känsla som du behöver för att må bra just nu.

 

2. Livsaspekter, Bagua

bagua

(klicka för större bild)
Livsaspekterna längst ner (8, 1 och  6) placerar du på den väggen med ingång.
Lägg ut områdena över ytan på ett ungefär. Inga exakta mått är nödvändiga. 

De nio livsaspekterna i Baguan

Genom att relatera till de nio livsaspekterna kan du få värdefull information om hur ditt hem står i relation med ditt liv. Du hittar de nio livsaspekterna genom att placera rutmönstret över ett rum, våningsplanet, trädgården eller den ytan du vill arbeta med.

Baguan kan hjälpa dig att hitta ytterligare en motivationsfaktor för att rensa och sätta energier i rörelse. Titta i vilken livsaspekt röran tenderar att samlas i hos dig. Överensstämmer relationen mellan röran och livsaspekten? Hur vill du ha det istället? Fundera medans du städar och låt energierna arbeta åt dig!

Hur använder du Baguan?

Genom att  välja stärkande symboler i respektive livsaspekt behåller du fokus på din livsdröm och livsmål. Vill du t.ex göra en jorden runt resa kan du hänga upp en världskarta på rikedomshörnan – om du upplever resan som rikedom. Eller på livsväg, för detta är något du vill förverkliga under din livstid. Kartan hjälper dig att hålla fokus på din livsdröm.

Vill du förstärka dina relationer kan du tillföra tvåsamhetssymboler i kärlekshörnan. Det behöver inte nödvändigtvis vara två hjärtan… Två av samma utstrålar en känsla av att höra till, att vara tillsammans.

 

3. Kontraster – yin & yang

Yin & yang står för kontraster/motsatser inom Feng shui. Kontraster skapar dynamik, dynamik är liv, liv för oss framåt.

Yin-energin är den reflekterande, lugna, låga, horisontella, mjuka, mörka, kurviga, feminina.

yin_yang-300x300Yang-energin är den utåtriktade, aktiva, höga, vertikala, hårda, ljusa, raka, maskulina.

För att skapa välgörande harmonier blandar Feng shui kontraster för att skapa rörelse/dynamik. Inredning med tunga, kantiga möbler och rektangulära mattor behöver balanseras upp med runda former. Tillför t.ex en mjuk och rund matta och mjukfallande gardinlängder, det här skapar kontraster och dynamik.

Feng shui är en tusenårig österländsk lära med syfte att skapa harmoniska och inspirerande livsmiljöer som stärker vår livsglädje. Läran utgår ifrån att allt som omger oss är energi, på kinesiska kallad ”chi”. Vi upplever chi utifrån dess kvalitéer. Några beskrivningar är tex stagnerad chi där tiden stått still, negativ symbolisk chi av saker vi inte längre önskar eller orolig chi där många synintryck lockar oss på för liten yta.

Feng shui har som mål att skapa miljöer som känns inspirerande och som tillför harmoni och balans i vårt liv. Med hjälp av Feng shui blir vårt förhållningssätt till de saker som omger oss mer medvetet – så även våra val kring inredning. Feng shui kan appliceras på bla hem, trädgård och företag för att skapa mer av